لکنت زبان

لکنت زبان
دسته بندی : مقالات

لکنت زبان اختلالی در گفتار است که در آن صداها، هجا ها یا کلمات تکرار یا طولانی تر از حد معمول بیان می شوند و فرد نمی تواند کلمات را به صورت پیوسته ادا کند.

علت لکنت زبان

علت لکنت زبان یا گرفتگی زبان در کودکان معمولاً ناشی از شکل نگرفتن مسیرهای عصبی مغز است که با بزرگ شدن کودک به تدریج درمان می شود. ولی بزرگسالان هم در مواردی به لکنت زبان دچار میشوند که لکنت اکتسابی یا دیررس می گویند. این نوع لکنت اغلب در اثر سکته های مغزی ایجاد می شود ، حتی عواملی مانند ضربه به سر و مسائل عاطفی منجر به ایجاد لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان می شود.

همچنین ممکن است تطویل اصوات وجود داشته باشد بگونه ای که بنظر میرسد کلمات کشیده شده اند مثل گفتن ممممامان. همچنین ممکن است شامل توقف و سکون در تلفظ باشد بطوری که هیچ صدایی شنیده نمی شود. در نتیجه، ادای واژه به صورت ناگهانی، همراه با فشار و تشنج می باشد.

لکنت زبان( گرفتگی زبان ) میتواند خفیف باشد و مشکل زیادی ایجاد نکند و یا شدید باشد که در اینصورت به یک اختلال زبانی جدّی تبدیل خواهد شد. لکنت زبان همچنین میتواند برای یک شخص متغیر باشد. این شخص ممکن است دوره هایی از لکنت داشته باشد در حالیکه پس از آن برای مدتی بتواند بدون لکنت حرف بزند.

 

روز جهانی رادیولوژی

 

درمان شکل دهی روانی گفتار

کنترل و نظارت بر سرعت گفتار- این درمان ممکن است شامل تمرین حرف زدن روان در سرعت بسیار پائین، با استفاده از جملات و عبارات کوتاه باشد. به شخص اموزش داده می شود تا حروف صامت و صدادار را بکشد در حالیکه سعی می کند بدون انقطاع و وقفه حرف بزند. شخص با تمرین کردن به تدریج میتواند با سرعت بالاتر و با جملات و عبارات بلندتر به صورت روان حرف بزند. اگر جلسات با اسیب شناس بطور منظم ادامه پیدا کند، بیماران نرخ موفقیت بالاتر و بلند مدت تری خواهند داشت- این امر از عود و بازگشت لکنت هم جلوگیری می کند.

کنترل تنفس- بیمار همراه با تمرین کردن گفتار طولانی مدت، چگونگی تنظیم تنفس خویش را هم فرا می گیرد. همچنین ، شرطی شدن فعال، آواسازی و نحوه گفتار( لب ها، آرواره و زبان) هم وجود دارد.

 

 

درمان اصلاح گرفتگی زبان

در این علاج به جای سعی برای حذف گرفتگی زبان ، هدف اصلاح آن است بگونه ای که ادای کلمات اسان تر شده و نیاز به تلاش کمتری داشته باشد. این درمان بر این قاعده استوار است که درصورتی که استرس باعث تشدید گرفتگی می شود، لکنت زبان( گرفتگی زبان ) اسان همراه با اجتناب و ترس کم تر باعث کم تر شدن این حالت خواهد شد. چارلز ون ریپر درمان اصلاحی بلوک را در سال ۱۹۷۳ معرفی کرد که شامل ۴ مرحله است.

مرحله یک( شناسایی)– درمانگر و بیمار رفتار اصلی، رفتار ثانویه و احساسات و حالاتی که همراه با لکنت زبان رخ می‌دهند را شناسایی می کنند.

مرحله دو( حساسیت زدایی)– بیمار رفتار لکنت را جهت تلاش برای کاهش ترس و اضطراب ثابت نگه می دارد- این حالت شامل مواجهه با اصوات، کلمات و حالات دشوار( به جای پرهیز از آن ها) و ایجاد لکنت در گفتار از روی عمد ( لکنت داوطلبانه) می باشد.

مرحله سه( اصلاح)– بیمار لکنت زبان اسان را یاد می گیرد. او چگونگی انجام این رفتار را فرا می گیرد:الف) لغو کردن ( cancellations)- توقف عدم روانی گفتار، ایجاد وقفه برای یک لحظه و بعد تکرار لغت. ب) خارج شدن ( pull- outs)- خروج از حالت عدم روانی گفتار و انجام گفتار روان. پ) مجموعه های اماده سازی ( preparatory sets)- پیش بینی کلماتی که باعث لکنت میشوند و استفاده از حالت لکنت اسان برای آن کلمات.

مرحله ۴( تثبیت)- بیمار تکالیف هایی را جهت تمرین آماده می کند و شیوه های preparatory sets و pull- outs را به صورت خودکار انجام می دهد و تصوری که از خویش دارد را از یک شخص دارای لکنت زبان( گرفتگی زبان ) به شخصی که اکثر وقت ها روان صحبت می کند ولی گهگاه لکنت خفیفی دارد، تغییر می دهد.

 

 

درمان گرفتگی زبان یا لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان

در درمان لکنت زبان از روش های مختلفی استفاده می شود که بعضی از این روشها مبتنی بر کنترل و نظارت بر سرعت گفتار بوده و بعضی دیگر مبتنی بر اصلاح گرفتگی زبان است.

در روش کنترل سرعت گفتار از جملات کوتاه استفاده می شود و شخص تلاش می کند با سرعت پائین جملات را بیان کند. هر چه قدر سرعت بیان پائین باشد، شخص راحت تر میتواند کلمات را ادا کند. همچنین در این شیوه حروف صدادار کشیده بیان می شود تا شخص بدون وقفه حرف بزند. در روش فوق تنفس شخص هم کنترل می شود و با تنظیم تنفس شرایط گفتار شخص بهبود می یابد.

در روش اصلاح گرفتگی زبان ، سعی می شود گفتار و بیان شخص اصلاح شود و با کاهش استرس و ترس فرد درمان را در چهار مرحله( کشف و شناسایی – از بین بردن آلرژی – اصلاح و تثبت) به سرانجام می رسانند.

 

گروه خدمات عرفان سلامت

 

مراحل درمان کامل لکنت زبان بزرگسالان در مراکز درمانی

۱ بررسی لکنت زبان، شخصیت و رفتار شخص

۲ واکاوی شکل مواجهه شخص با لکنت زبان خویش، محیط اطراف، اعضای خانوادگی و اعضایی که به دنبال درمان هستند.

۳ واکاوی امکانات رفت وآمدی، مجموعه علایق و اهداف، شیوه و منش زندگی و هم میزان جدیت و پیگیری شخص و اعضا اصلی وابسته به او.

درمان لکنت زبان

در درمان لکنت زبان کودک  اولین نکته برخوردی صمیمانه، آرام و عادی با کودک است. دلسوزی برای او اصلا خوب نیست! با این کار به اعتماد به نفس اش آسیب زده اید.

نحوه ی صحبت کردن کودک را تقلید نکنید چرا که بسیار تاثیر بدی در نتیجه درمان خواهد گذاشت.

در درمان لکنت زبان به کودک شمرده شمرده صحبت کردن را آموزش دهید و با تمرین به او آموزش دهید تا نحوه ی صحیح تنفس را یاد بگیرد چرا که کودکان مبتلا به لکنت در تنفس در حین تکلم مشکل دارند.

یک روانشناس کودک در اروپا که به طور گسترده در زمینه لکنت زبان فعالیت می کند آینه را برای درمان یکی از بهترین ابزار می داند چرا که کودک به وطر کامل طرز صحبت کردن خود را به

به کودک اجازه دهید که خودش در تمرین ها صحبت کند و برای شرکت در فعالیت های گروهی او را تشویق کنید.  در دوره درمان سخت کوش باشید و زود خسته نشوید و به طور مداوم درمان را ادامه دهید تا بهتر نتیجه بگیرید.

 

برچسب ها :

نظرات کاربران

نظرات و پیشنهادات خود را در ارتباط با خدمات عرفان سلامت با ما در میان بگذارید .

*
*
*
*

کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی پیام های شما خواهند بود .

021-72948 پاسخگویی شبانه روزی